Dag 12

Söndag. Idag börjar veckan. Fick vara standby på glaciären och tänkte att eftersom solen lyser kan det nog va nice o glida runt där ett tag för lite betalning.
Men när jag väl kommit upp hit var det ett stort slöjmoln för solen och det blåste massor. Men jag bestämde mig ändå för att ta några åk eftersom pisterna antagligen var skitafina såhär dags.
Men när jag kom ut igen hade de stängt i princip alla liftar, så nu sitter jag här på glaciären och väntar på att tiden ska gå. Klockan ett går mitt stand-by pass ut så då kan jag åka ner igen, vad jag nu ska göra där. Detta är rätt segt, särskilt när det är kallt, blåsigt och stängt så friåkning inte är ett alternativ.
Nu ska jag boka hemresa tror jag. Om det går :)

///Gany

Dag 11

Idag har jag varit ledig. Lördagar är vanligtvis vår lediga dag eftersom varje "skidskolevecka" börjar på söndagar, så helgen är kort för vår del.

Igår hade jag återigen familjen där jag vickade för en annan lärare. Dessvärre var sönerna helt galna så lektionen/dagen var inte så rolig, fastän vädret var desto finare. Men vi avslutade lektionen en timma tidigare så jag slapp undan helt okej. Dessutom bjöd de på lunch båda dagarna och det tackar man ju inte nej till.

Afterskiade lite hos Flo med Carro och sen var det handling, dusch och mat. Efter det gick jag och Nienke hem till carro o co. Där vi hade lite förfest med kortspel och sånt. Sedan bar det av till Zell am See då vi tyckte det var dags att visa var skåpet ska stå på dansgolvet.

I Österrike "dansar" tydligen alla genom att mest stå och gunga lite på dansgolvet, så nog blev det ändring och höjda ögonbryn när jag och Carro hoppa in och var galna. Flo tyckte nog till och med att vi var lite pinsamma.

När vi fått höra ABBA och visa hela stället (som förresten hade svensk ägare) hur man gör det "the Swedish way" bar det av hem igen.

Imorse sken solen och vi skulle upp på glaciären för lite åkning, men vi blev rätt sena och hann väl ta typ två åk, varav det ena var nice off-pist innan vi åt lunch vid tre-tiden och sen tog gondolen ner igen.

Trots solskenet var det sviiiinkallt, så nu får faktiskt vårvärmen komma J Vi vill sola ju! Snön på glaciären är dock supernajs, men nu är det väldigt uppkört överallt eftersom det nästan gått en vecka sen det snöade. Stort minus med detta jobb, man får bara åka runt bredvid allt puder och när man väl är ledig har alla andra redan vart där... L

Imorgon är det så dags för jobb igen, antar jag. I min position går man aldrig säker :P

Men det har kommit sjukt mycket folk idag så troligen blir det massor med jobb i veckan. Blir nog bra det.

///Gany


Dag 9

Jahopp! God Jul!
Har ju inte direkt märkt att vi är mitt i julhelgen eftersom jag jobbat som vanligt både igår och idag men det är okej. Igår var det jättemysigt väder. Jag var Stand-by på glaciären. Vilket innebär att jag ska var på glaciären och glida runt mellan 2 klockslag. Får jag ingen lektion så får jag ändå två timmar betalt. Men nu hade jag en påbokning från i förrgår osm jag först åkte med, och sen fick jag en till lektion i 2 timmar. Detta gav tre timmars jobb vilket är lika med betalt för heldag. Vet dock ännu inte hur mycket jag egentligen har betalt, men påbokning ger 4 Euro per timme iaf plus den vanliga lönen.
På kvällen  var vi hos Mange o Carro för att äta "julbord". Vi hade  lax, potatisgratäng, prinskorv och holländska pannkakor med öl i. helt ok.
Dessvärre var även Mange o Carros något underliga huskompisar hemma och efter maten tyckte de att det var dags att röka på lite, så dom satt o gjorde det ett tag. Men egentligen är det okej i jämförelse med de vanliga cigaretterna de sitter o röker hela tiden inomhus annars. Haschet luktar ju liksom bara lite sött så det är mer ok. (eller nåt)

       
Jag.                          Mange.                              Pastagratäng a lá Röven.

  
Carro.                                 Prinskorv & lax.

Men vid elva tackade jag och Nienke för oss och gick genom byn hem. På vägen gick vi upp till kyrkan för att se vad som var på g där eftersom alla människor gick ditåt. Däruppe hade dom nån slags julmässa men det var så fullt så folk stod utanför och lyssnade - helt knäpptysta. :)


Kaprun Kyrka.

Imorse visste jag sen inte om jag skulle jobba så då måste man gå upp vid 8 och ringa till något av kontoren och kolla om man ska jobba. De sa åt mig att jag återigen var standby på glaciären så jag begav mig ditåt. När jag precis skulle kliva av bussen så ringer Kraus (chefen) och säger att jag ska vara på Maiskogel istället (ett berg i byn) som vikarie åt en holländare som gjort sig illa. Så då var det bara att åka första bästa buss tillbaks och byta om till pjäxor på bussen.
Kom fram till Maiskogel och träffar Rik som killen heter som jag vickade för. Han har en mamma med två söner hela veckan privat och nu var jag tvungen att ta de sista två dagarna då han gjort illa foten så han inte kunde få på sig pjäxan. Gästerna pratade holländska så mamman har hela dagen fått agera tolk mellan mig och barnen. Men de var hemskt trevliga och bjöd på lunch och så så allt gick bra. Imorgon ska vi åka i Zell am See och där har jag inte åkt än så det blir skojs!

Nu ska jag hem, ta en dusch och äta något.
Just det. Häromdagen satt jag och Nienke och listade vilket bra och prisvärt boende vi har. Vi har bland de dyraste hyrorna (300 Euro per person och vi är fem stycken i tre rok) och vi får följande för det priset:
- En icke fungerande köksfläkt.
- Ingen ugn eller mikro, bara fyra spisplattor
- en 1kvm stor kyl innehållande frysfack (där försvann en hylla)
- sjukt kallt golv
- ett badkar utan duschdraperi = swimmingpool (det är ju iofs lyx med pool)
- Ett antal trasiga lampor som tanten (hyresvärden) lovat fixa
- Inga som helst tvättmöjligheter förutom i badkaret. eller jo förresten, tanten erbjöd oss en maskin (på fem pers!) i veckan för 4 Euro/pers. Det kan hon glömma.
- Inga som helst torkmöjligheter då det är så pass kallt så att det tar en vecka o få saker torrt.

Men sen har vi ju faktiskt balkong :D

///Hanna

Dag 6

Idag har jag fått jobba! Fast inte i skidskolan. Är ganska lite att göra där nu så jag har inte haft nånting alls o göra i två dar. Men idag satt jag och klagade lite inför Flo (vår nya vän som har Ski-baren vid skidskolan) och då frågade han om jag inte hade lust att hjälpa honom i lunchruschen så jag åkte hem och bytte kläder och sen jobbade jag i lunchbaren i 2½ timme. Nice. Får ju inte värstinglönen direkt, men lite pengar är bättre än inga alls.
Kraus säger mest "we've got to be patient now Hannah" på sin Arnold Schwarzenegger brytning.
Hoppas även på väderomslag snart för nu har det ösregnat (typ á la Juli-regn) i 2 ½ dygn. Det är aptrist att vara i backen så nu får det allt ta o bli kallare och klarare väder!!
Som tur är kommer allt ösregn som toksnö på glaciären så där uppe är det tydligen bautamycket snö. Men ingen sikt och väldigt lavinfarligt så dit är ju ingen idé att ta sig nu.
Nej nu är det snart dags för afterski - aprés ski som det så "tyskst" heter....

///Gany

Skype

Shit vad smart med skype. Jag o Carro satt här vid våra datorer och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Vi läste lite om Skype och laddade ner det.
Visade sig ju vara hur smart o bra som helst!
Kunde ringa min snutt i Norge för typ inga pengar och sen hem för ÄNNU mindre pengar. Kostar seriöst 16 öre att ringa en fast telefon i Sverige. Tokbra. Man laddar liksom på ett "kontantkort" och sen ringer man. Har den man ringer också skype är det gratis! :)

Nu ska jag gå hem o sova. Imorrn är en stor dag, eller en jävulsk. Vi får se!

///Gany

Dag 4

Blir svårt att uppdatera bloggen då jag måste ha tillgång till internet vilket jag inte har hemma. Just nu sitter jag hemma hos Mange o Carro och utnyttjar deras befogenheter.
Igår hade vi typ "kurs" med alla från skidskolan. För mig och Carro så kändes det som att gå steg 0.5 vilket inte var superskoj. Det enda som egentligen var bra var att vi fick se lite backar dit man kan ta folk under lektion. Bra när man inte riktigt känner till systemet. På eftermiddagen skulle vi ha nåt slags möte på skidskolan och där talades det enbart tyska, dessutom med en jättekonstigt lantis-österrikisk-dialekt.
Så där satt vi i 1½ timme och lyssnade på ett tråkigt möte på ett språk där vi inte fattade ett ord. Inte konstigt att jag höll på att somna.
Sen vart vi bjudna på middag på ett ställe och hade fri öl/vin hela kvällen. vid tio gick vi vidare till ett litet ställe och vid tolv gick jag och Nienke hem.
Imorse hade vi sovmorgon och sov till halv 12!
Precis när vi gått upp kom de andra två holländska tjejerna som ska bo hos oss, så nu är vi fem tjejer varav 4 e holländare. Trångt som tusan så det känns bra att jag inte ska vara här för alltid :P
Annars verkar saker och ting helt ok. Byn är jättefin och det finns många trevliga människor. Tyvärr är folk väldigt konservativa med tyskan så vi har lite svårt för de tysktalande eftersom många av dem vägrar prata engelska och då vill inte vi prata tyska med dem.
I skidskolan känns allt väldigt läskigt. Jag vill ABSOLUT INTE ha barnlektioner, vilket jag aldrig trodde jag skulle säga. Här har man barnen hela dagen och ska dessutom äta lunch med dom. Har föräldrarna inte matkuponger till dem får vi betala ur egen ficka. dessutom kommer det inte alls fungera med språket mellan oss.
Dessutom fick vi ju igår en 1 timme lång visning på hur vi ska lära barn åka skidor och det var övningar tills man kräktes. Jag och Carro kommer antagligen inte följa deras metoder och då är frågan hur det kommer mottas...
Hoppas dock, eftersom jag bara är extrapersonal, att jag inte blir fördelad på några grupplektioner och att Kraus (min chef) förstår att mitt språk är för dåligt för att ha barn.
Vi får se imorgon, eftersom varje vecka börjar på söndan här. Beroende på hur mycket folk det är så kanske jag inte ens får jobba. Blir hursomhelst ingen ekonomisk vinst denna resa :P Men det är ju inte därför jag är här. :)
Ha de bra tills nästa gång vi hörs!

///Gany

Ordning o reda hos mig o Nienke.


Dag 2

Idag tog vi lite sovmorgon. Mina 2 rumkompisar skulle inte åka skidor då vädret inte var det bästa. Så jag klädde på mig och tog skidbussen för att möta mange o carro. Dessvärre gick jag av för tidigt så jag fick vänta på nästa buss.

Tillslut kom jag fram till Kitzsteinhorn där de väntade. När vi skulle hämta mitt liftkort fanns jag såklart inte med på listan (va ju likadant i Haukeli) men efter lite krångel fick jag i alla fall ett dagkort. Resten tar vi med Kraus ikväll på kick-offen.

Vi åkte dock bara ett åk, eftersom sikten var så dålig och det hade börjat kräksnöa. Vi åt lunch mitt på berget där vi får skidlärarlunch för 2.5 Euro.

Efter skidåkningen gick jag ner i byn och letade upp posten där jag (på tyska enbart!!) köpte ett kontantkort till telefonen. Sen gick jag och handlade mat. Faktum är att jag fick rätt mycket mat för pengarna, trodde det skulle vara dyrare. Men det är sjukt dyrt att äta ute eller så här.

Nu har jag suttit hemma o pratat engelska med mina holländskor. Imorgon kommer två till så det är likabra att lära sig det där jäkla språket.

Nej, nu blir det en dusch och sen Kick-Off at Ski Dome!


///Gany


SNÖÖÖÖ!!


Glada flickor påväg till Kick-off


Dag 1

Jag klarade det! Nu är jag faktiskt här. Resan gick bra och allting klaffade suveränt. Boendet är bättre än jag trodde men håller ändå ingen vidare standard. Tyvärr har vi inte heller något Internet vilket gör en mer handikappad och svårnådd såklart.


Inför första flyget igår talade jag om för flygvärdinnan att jag var rädd. Hon sa att hon skulle komma o kolla till mig men det tror jag hon glömde...

Turen gick i alla fall bra och landningen var nog den bästa jag varit med om, nånsin. Plötsligt var vi bara på marken. Gött!

När jag så "gått i land" på Gardemoen fick jag återigen gå igenom en säkerhetskontroll, helt i onödan, men jag hade gott om tid så det var lugnt. Tog en sväng på flygplatsen och kollade runt lite. Mitt plan hade inte fått nån gate än så jag satte mig bara utanför en i mitten för att vila lite. Och såklart var det min gate, mycket skönt!


På nästa flyg hade jag en supergullig flygvärdinna. Först sa hon till mig att gå in i cock-pit och hälsa på piloterna. Så jag stod o småsnacka lite med dem, men det försökte mest få mig att tro att det är coolare att åka skidor än att flyga.. Höll inte riktigt med.

Förstekaptenen sa i alla fall att detta skulle gå bra för han skulle va hemma över jul. Haha..

Sen kom flygvärdinnan lite titt som tätt o frågade hur jag mådde. Tycker ju egentligen bara att det är start och landning som är det riktigt jobbiga, men jag såg att hon satt o höll ett öga på mig då med.

Vi hade pyttelite turbulens inför landningen i Salzburg. Jag brydde mig egentligen inte så mycket om det för det var så pass lite mot vad jag varit med om förut, men hon kom till mig och höll en föreläsning om varför det blir turbulens och att man inte behöver vara rädd.

Väl framme i Österrike åkte vi buss till ankomsthallen. Där krockade man i princip med bagagebanden och jag väntade väl i max 5 minuter på mina väskor.

Sen gick jag rakt ut från flygplatsen och blev genast attackerad av tio taxichaffisar som tyckte att jag såg ut att behöva dem. Men jag frågade bara helt snällt var busstationen låg och det svarade lite muttrande. Bussen kom efter tre minuter och helt iskallt klev jag på utan att betala, för så hade minsann Carro och Mange gjort!


Tog väl 20 minuter till tågstationen och väl där träffade jag en svensk kille som var på väg till Bad Gastein så tillsammans listade vi ut var vi skulle köpa tågbiljett.

Tåget gick efter 45 minuter och tog 1½ timme. Framme i Zell am See tog jag en jättelik taxi upp till Kaprun. Chauffören var trevlig men vi hade lite svårt med kommunikationen. Dock kunde han minsann en del om Sverige. Han visste att Stockholm låg där, var inte säker på om Lillhammer hörde dit eller inte, kunde massa namn typ "Andersson, Pettersson och Isaksson" som han lärt sig inom fotbollen. Dessutom att vi har Anja Pärson och att Åre är en stor skidort så han fick klart godkänt!

Han körde mig fram till dörren och sen var det bara att knacka på. En liten tant öppnade och såg oförstående ut, men jag sa att jag skulle jobba för Thomas Kraus och nog skulle bo där och då trillade poletten ner. Hon visade mig vilken lägenhet jag skulle till och jag gick dit. Där inne väntade Nienke och Elsje (fråga mig inte hur det stavas) från Holland.

Ska så fort jag kan lägga upp bilder på vårt boende.


///Gany


Solnedgång från planet.


Om man behöver klippa sig när man väntar på tåget kan man det på Salzburg Hofbahnhof.


Fick en känsla av Öst-stat på tågstationen. Mycket skabbig!


Min nätta lilla packning :)


Arlanda

Sitter nu på ett café utanför gaten och är nervös. Har lugnat mig lite efter att ha checkat in bagaget, gått igenom säkerhetskontrollen och hittat rätt gate.
Bara flygningen kvar nu :S
Har studerat väderläget noga, i Oslo (där jag ska mellanlanda o byta plan) är det mulet och svag vind=okej och i Salzburg, visserligen lite kallare och regn men bara 1-5 m/s. Känns bra.

Incheckningen av mitt "lilla nätta" bagage gick bra. Inga extrakostnader eller övervikt. (duktig hanna!)
Ska nog gå o köpa mig lite fika snart, tror det blir lättare med en liten bulle att flyga :)
Spänd på hur illa det är ställt med mitt boende. Hoppas verkligen att det är okej.
Ganska tråkigt att resa själv, måste va jobbigt att vara affärsman o flyga till höger o vänster jämt alldeles ensammen.
Nej, nu ska ja facebooka lite. Ha de gott allesamman så hörs vi i Österrike!

///Gany - påväg till nästa äventyr.

Rädd rädd rädd!!

Nu är jag rädd!
Har packat allt (tror jag) och verkar ha kontroll över det mesta...
Men nu är jag riktigt rädd. Rädd för att flyga, rädd för att flyga själv, rädd för en flygplats jag aldrig varit på, rädd för att ta mig från den till tåget, rädd för att åka tåget, rädd för att komma fram och inte veta vart jag ska, rädd för att boendet och rumskompisarna suger... Ja, rädd för det mesta faktiskt...
Vill mest ha det hela överstökat och vara påväg till Ramis nu. Trygga Ramis. Varför gick jag med på detta?

Godnatt.
Hoppas vi hörs snart!

///Gany

längesen

Ja, det var inte igår jag skrev här inte. :)
Men har inte känt nu under vistelsen hemma att det funnits så mycket att berätta om.  Allt har liksom bara rullat på. Förra veckan var det mys med Kristoffer mest hela veckan. Och så köpte jag mig en bil! :) Den är såå fin!

Börjar få läget under kontroll inför avfärden till Österrike på onsdag. Men ordentligt rädd är jag allt! Har iaf igår fått kontakt med min blivande rumskompis Nienke från Holland.

Återstår egentligen bara att införskaffa en tandborste och en ryggsäck, och det ska jag nog försöka ta tag i idag. Ha det gott allesammans!

///Gany

Är jag en gosse?

Under natten har jag blivit påhoppad flera gånger av bettan i både hennes o min sömn. på något vis fick mörkret tydligen mig att likna hennes kille Majk...
Jag är väl ingen kille heller! :(
Skrattade mycket gjorde vi iaf! Tack för dessa två dagar!

Nu ska jag ha fredagkväll här i min ensamhet. Skönt o bara ta det lugnt. Är ändå inte riktigt laddad för nåt annat ändå. Ska spela mitt favoritdataspel genom tiderna Sims2. =) Tusen år sen!

Trevlig kväll!
///Gany

Till Örebro



Pangbruden. Bilden är tagen 15 januari 2005 hemma hos Bettan under en av
våra många "men vi klär ut oss lite"-dagar.

Idag ska jag åka till Örebro o hälsa på Bettan!
Ska bli så himlans kul o träffa henne o se hur hon har det och så. Bussen går halv två så om nån timme sådär ska jag väl ta tåget in till stan.
Har idag även pratat med SAS så att mitt skidfodral får följa med på resan till Österrike om två veckor. Tjejen jag pratade med var dessutom snäll o lät mig betala för ett par skidor fast jag ska ha två. Återstår nu bara att hoppas att personalen i inchecket är lika snälla :)
Annars har jag grym träningsvärk i ben och rygg idag efter mitt pass på gymmet igår. Men det är bra o få igång benen, kommer behöva dem i vinter ;) Passade på att sola också så nu är man lite fräschare. Skönt!

Må så gott allihop!

Hela helgen

I helgen har jag bara myst och njutit av att vara hemma. I lördags hade mamma sin årliga adventskonsert i Storkyrkan, med tillhörande julmarknad på Stortorget. :)
Fick så träffa lilla mormor också!

     
Stortorget.                                                 Hela högen.      

  
Jag och mormor.                                      Storkyrkan.  


Vi tände ljus för morfar.

På söndagen var vi på Gröna Lund och besökte julmarknaden där. Måste säga att det var mycket mysigt att gå runt där bland alla lampor överallt o samtidigt kunna åka lite, köpa lotter och så. Sällskap var alla gotlandstjejer som var uppe på besök. =)

     
Gröna Lund.                                              Ombyggnad pågår. 

  
Jag drabbades av plötslig viktuppgång.   För att sedan rasa i vikt igen.

RSS 2.0