utvecklingsstört språk?

Detta är nu inget allvarligt påhopp eller någon slags trakassering av våra närmsta grannar i väster. Men efter att ha levt i Norge i två och en halv månad nu börjar jag faktiskt fundera på språket...
Alla vet ju att norska är världens sötaste språk, men också att ord som guleböj och tallefjant inte är på riktigt. Men jag och Johan hade en liten diskussion häromdagen om att språket nog ändå är en latare version av svenska.
Det är som en person som pratar grammatisk och korrekt dålig svenska.

Exempel: - Toalett heter på norska Do. Det måste ju kommit av nån som antingen inte kunde eller orkade säga Toa?
- Meningen "Eg lurer litt på..." används i tid och otid. Lurer på? Hur nonchalant låter inte det?
- Eg, som förövrigt är någon slags förkortning av Jeg (Jag). Vem förkortar ett ord som är tre bokstäver långt?
- Ord som dåligt böjs Dåligt, dåligare, kjempedåligt...

Sen igår kom diskussionen upp igen. Jag satt och läste Dagbladet (Aftonbladet på norska typ). Norrmän har dille på att översätta. Serier som Sex and the City, Desperate Housewives, Extreme Home makeover och Let's Dance heter rätt och slätt Sex og singelliv, Frustrerte fruer, Ekstrem oppussing USA och Skal vi danse? Samtidigt i det vardagliga språket, stjäl man en massa ord från andra språk.
Häromdagen var det en hemsk villabrand utanför Drammen där minst 5 personer dog. På löpsedlarna stod det typ "Nachspielet sluttet i död". Nachspielet? Det är ju tyska! Efter lite efterforskningar kom vi fram till att Nachspiel är det norska (?) ordet för Efterfest.. Alltså... Kom igeeen!
Jaja, hursomhelst. Jag tycker om norska ändå :)

///Gany


Kommentarer
Postat av: elin

men visst ær de væl gulligt! ja ler lite varje dag før ja kommer på mer å mer ord som låter, som du sa, lite latare. Vær så snill anvænds flitigt hær å ær jættesøtt tycker ja! Å apropå nachspiel..ja har blivit bjuden på forspiel ett antal gånger.. De du!:P Saknar dig raring!

2008-11-14 @ 21:49:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0